Artık elektriğimizi kendimiz üretip, fazlasını devlete satacağız!
- Açıklama :
ENERJİ Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK); vatandaşların, toplu konutların, hastanelerin, üniversitelerin ve küçük ölçekli sanayi tesislerinin lisans almadan ya da şirket kurmadan rüzgardan, güneşten veya sudan elektrik üretmesine izin verdi. Vatandaş, ihtiyacı olan elektriği üretecek, fazlasını piyasaya satabilecek.
2007 yılında çıkarılan bir yasayla, kurulu gücü 500 kilovatın altında olan elektrik üretim tesisleri için lisans alma ve şirket kurma zorunluluğu kaldırıldı. EPDK, uygulama yönetmeline ilişkin çalışmasını tamamlandı. Kurul, onayından geçen 'Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik' yayımlanmak üzere Resmi Gazete'ye gönderildi.ELEKTRİKTE YENİ DÖNEM
Buna göre yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı azami 500 kilovatlık üretim tesisi ile mikro kojenerasyon tesisi kuran gerçek ve tüzel kişiler, lisans alma ve şirket kurma yükümlülüğünden muaf tutuldu. Gerçek ve tüzel kişiler, santrallerden elektrik ihtiyaçlarını karşılayacak. Ürettikleri, ihtiyaç fazlası ürettikleri elektriği, iletim sistemine verebilecek.EPDK Başkanı Hasan Köktaş; nehir, güneş, rüzgar, jeotermal gibi yerli kaynakların ekonomiye kazandırılmasının önemine işaret ederek, şöyle devam etti:
"Artık tüketici, kendi elektriğini üretmeye başlıyor. Bu düzenleme ile dağınık şekildeki enerji kaynaklarından mümkün olduğu kadar çok kişinin en az bürokratik işlemle elektrik üretimi yapması sağlandı. Bu konumdaki üreticiler, öncelikle kendi ihtiyacını karşılayacak, üretilen fazla elektrik dağıtım sisteminde en yakın noktada tüketilecek."
EPDK'nın her yıl serbest tüketici sınırını azaltarak, piyasada elektrik alım satım alanını genişlettiğini belirten Köktaş, "Böylece, tüketicinin rekabetten faydalanıp daha ucuza enerji tüketmesini sağlanıyor. Diğer yandan üretim cephesinde kendi bölgesinde enerji kaynakları olan herkesin de bunları ekonomiye kazandırmalarını sağlıyoruz" dedi
TOPLU KONUTLAR VE HASTANELER İÇİN BÜYÜK AVANTAJOlcay AYDİLEK / HT Ekonomi
Köktaş, uygulamanın özellikte toplu konutların ucuz elektrik tüketmesi için büyük avantaj sunduğunu vurgulayarak, "Özellikle toplu konutlar, sanayi tesisleri, üniversiteler, hastaneler. Bu yerler, gerek ısı gerekse kesintisiz ve güvenilir elektrik ihtiyacını verimi yüksek kojenerasyon tesisi kurarak sağlayabilme imkanına kavuştu. Uygulamayla, tüketiciler maliyeti çok yüksek olmayan santraller, paneller, düzenekler kurarak elektrik üretip kendi makinesini çalıştıracak, konutlarını aydınlatacak. Fazla enerjiyi de belirlenen teknik kriterlere göre sisteme bağlanarak satabilecek" diye konuştu.
SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
Bu olanaktan yararlanmak isteyenler şu yolu izleyecek:
-Üretim tesisinin kurulacağı yerin kullanım hakkına sahip olacak,
-Kaynağın (rüzgar ve güneş hariç olmak üzere) kullanım hakkına sahip olduğunu belgeleyecek,
-Kojenerasyon tesisleri için tesis verimliliğine ilişkin bilgiler ve Bağlantı Başvuru Formu ile birlikte bölgesindeki dağıtım şirketine başvuracak.
-Dağıtım şirketi, 1 ay içinde başvuruları toplu olarak değerlendirecek.
Bu değerlendirme sırasında bağlantı kısıtı olması durumunda sırası ile
-Başvurunun, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı olması,
-Başvurunun tüketim tesisi ile aynı yerde olması,
-Başvuru sahibinin önceden uygun bulunmuş bir başvurusunun olmaması,
ölçütlerinde öncelik sıralaması yapılacak.
-Uygun bulunan başvurular için dağıtım şirketince ilgili kişiye bildirimde bulunacak.
FİYAT NASIL BELİRLENECEK?
Bu kapsama giren üreticiler, fazla elektriği şu fiyattan satacak:
-Tesis, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı ise Yenilenebilir Enerji Yasası'nda öngörülen fiyattan,
-Mikrokojenerasyon ise Türkiye ortalama toptan elektrik satış fiyatı üzerinden perakende satış lisansı sahibi dağıtım şirketi tarafından satın alınacak.
500 KİLOVATLIK BİR TESİS 700 KONUTUN İHTİYACINI KARŞILAR
Bir konut, yılda ortalama 1.500 kilovatsaat elektrik tüketir. 500 kilovatlık yenilenebilir enerjiye dayalı bir tesis, bir yılda ortalama 2 bin saat çalışır. Bu tesis, yılda 1 milyon kilovatsaat elektrik üretir. Bu da yaklaşık 700 konutun elektrik ihtiyacını karşılar.
Bu tesis, aynı zamanda küçük bir işletmenin de yıllık elektrik ihtiyacını karşılayabilir.
Bir konutun, kendi elektrik enerjisi ihtiyacını karşılaması için çok daha düşük bir tesis kurması yeterli olacak.
EPDK kaynakları, yenilenebilirler enerji kaynaklarının, üretimde kontrol edilemeyen yönlerinin bulunduğuna işaret ederek, "Bunlar, ihtiyaç anında üretim sağlayamayabiliyorlar. Yönetmelik bunun için düzenlenen ölçekte (500 kW altı) örneğin gündüz güneşe dayalı olarak üretilen elektrik enerjisinin akü gibi yöntemlerle depolanarak gece kullanılmasına imkan veriyor" dedi. - İzlenme : 9267 | Puan : 3.4
- Süre: | Tarih : 14.11.2010
- Etiketler : elektrik epdk üretim devlet hava yolları lüks otel tatil bayram
Yorumlar
mucahit altaş | 29.11.2010
inş iyi olur
barbaros akdeniz | 20.11.2010
ya sormak lazım nefes almak içinde yasamı gerekiyor. çok gülünç bi konu olması gereken ler için yasa cıkartılıyor. hadiya demek evimizde çatımızda güneş enerjisinden veya rüzgar enerjisinden elektirik üretim izni cıktı yasasın bu nasıl mantıktırrrrrrrrrrrrha arkadaşlar belirteyim ucandaire yapıp uzaya gitmek için yasanın cıkması gerekir. böyle çalışma yaparsanız sakın ha sakın mmmmmmmmmm
Hikmet PARSAK | 19.11.2010
Merhaba iyi bayramlar nasıl oluyor,bu icat maliyeti ne kadardır kurulamasında nelere ihtiyaç vardır?Yardımcı olabilirmisiniz.Teşekkürler.
şehmus çelik | 18.11.2010
s.a hüseyim aytekin bey söylemiş olduğunuz sürekli ve sınırsız olan yenilenebilir enerjiyi .. alet ve ekipman olarak nerelerden ve nasıl temiz edebiliriz__? bu konuda yardımcı olursanız_? saygılar..
hüseyin kocoglu | 17.11.2010
merhaba iyi bayramlar nasıl oluyo bu icat maliyeti ne yardımcı olurmusunuz
hüseyin aytekin | 14.11.2010
sadece güneş enerjisi ile elektrik üretimini düşünmeyin. çinli mühendisler tarafından yapılmış (daha doğrusu klonlanmış) magnet jeneratörleri göz önüne alalım. sınırsız ve sürekli sabit yenilenebilir enerji, maliyeti sadece mıknatıs gücünden çalışacak jenaratör ve inverter devresi ile 220 volta çıkartmak. her ev 1 tane alsa bundan 1 yılda kendi ücretini çıkartır. ve bir tane magnet jenaratör ile üreteceğiniz elektrik ona bağlayacağınız inverterin gücüne de bağlı, mesela 3000kw lik standart olarak bizim elektrik bağlantılarımız evlerimizin. inverteri de 3000 lik aldınız mı 1 evin ihtiyacını fazlasıyla karşılamış olursunuz. bence siz en iyisi magnet (mıknatıs gücüyle çalışan) jenaratörü de araştırın derim
sude özdemir | 14.11.2010
evet çok doğru, şu anda toki onaylı bu güneş enerji sistemini bir toplu konut projesinde uygulamaya başladık, sistem hem çok ekonomik hem elektrikten hemde doğal gazdan tasarruf sağlıyor